Będzie rekordowo mało lodu?
12 marca 2015, 10:34Wszystko wskazuje na to, że w bieżącym roku w Arktyce będziemy mieli do czynienia z rekordowo małą powierzchnią lodu pływającego. Fakt, że sezon topnienia rozpoczyna się przy bardzo niskim – być może rekordowo niskim – zimowym zasięgu lodu pływającego to nic dobrego - stwierdziła Jennifer Francis z Rutgers University.
Cała prawda o tolerancji wilków i psów
22 kwietnia 2015, 10:07Friederike Range i Zsófia Virányi z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu postanowiły przetestować mit tolerancyjnych psów i agresywnych wilków. Wykazały, że tak naprawdę to wilki są bardziej tolerancyjne dla członków swojego stada, co sugeruje, że psy mają silniej zaznaczoną (bardziej stromą) hierarchię stada.
Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).
Psy mają obszar mózgu do rozpoznawania twarzy
4 sierpnia 2015, 11:42W płacie skroniowym psów znajduje się region odpowiedzialny za przetwarzanie twarzy. Nadano mu nazwę DFA (od ang. dog face area).
Dobry partner zwiększa zaangażowanie w rodzicielstwo
18 września 2015, 15:02Zeberkom (Taeniopygia guttata), którym pozwolono wybrać partnera, udawało się odchować więcej młodych niż ptakom zmuszonym do spółkowania przez naukowców z Instytutu Ornitologii Maxa Plancka. Wyliczono, że w dobranych samodzielnie parach przeżywało aż o 37% więcej piskląt.
Zmodyfikowana ferrytyna pozwoli śledzić komórki
3 listopada 2015, 10:58Inżynierowie z MIT-u stworzyli magnetyczną proteinową nanocząstkę, która może być używana do śledzenia komórek lub interakcji pomiędzy nimi. Jest ona odpowiednikiem naturalnej proteiny ferrytyny
Hydricity - nowy sposób na energię ze Słońca
16 grudnia 2015, 12:19Naukowcy z Purdue University opracowali koncepcję całodobowej produkcji energii elektrycznej z energii słonecznej. Nazwali swój pomysł "hydricity". To potencjalny przełom na drodze ciągłej i efektywnej produkcji energii, stwierdził profesor Rakesh Agrawal
Znaczny wzrost poziomu oceanów w XX wieku
23 lutego 2016, 12:52W XX wieku poziom oceanów zwiększył się bardziej niż w którymkolwiek z 27 poprzednich stuleci, wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Rugtgers University
Wyjaśniono, czemu binturong orientalny pachnie jak popcorn
14 kwietnia 2016, 13:28Biolodzy rozwikłali zagadkę, czemu binturong orientalny (Arctictis binturong) pachnie popcornem z masłem. Okazuje się, że w jego moczu znajduje się związek, stanowiący składnik aromatu nie tylko prażonej kukurydzy, ale i tostów czy gotowanego ryżu.
Google uruchomi nowy serwis
29 czerwca 2006, 12:05Dzisiaj ma odbyć się premiera google'owskiego serwisu płatności online. Ułatwi on dokonywanie internetowych zakupów i ma przyciągnąć do Google'a kolejnych reklamodawców.